Början på något nytt

Hans Möller 2014När man börjar ett nytt jobb eller uppdrag har man ju i regel en förutfattad föreställning om vilken uppgift som står framför en. Och så var det också en vacker sensommardag 2003 då jag klev in i Betahuset som nytillträdd VD för Ideon.

De första ett hundra dagarna på det nya jobbet kantades av idel överraskningar. Både positiva och negativa. Ideons 20-årsjubileum stod för dörren i slutet av september och det visade sig vara mycket som inte var på plats. Huvudtalaren saknades, finansieringen var inte löst och marknadsföringen haltade.

Men jag märkte också att det fanns en betydande välvilja runt omkring oss att det skulle bli bra ändå och det tyckte jag det blev till slut. Trots strömavbrottet på eftermiddagen och en isande kyla på banketten i tältet på kvällen.

Efter jubileet gick vi in i en mer normal Ideonvardag. Om nu den finns? Ett av de första stora projekten var att få ordning på ett minst sagt svajigt nätverk. IT-chefen Martin Bergström satt mer eller mindre och grät på sitt kontor på kvällarna. Det tog ett tag, men han fick ordning på Ideonet till slut.

Inkubatorn Växthuset hade havererat och där satt endast fyra företag hösten 2003. På något sätt lyckades jag, tillsammans med Teknopols VD Håkan Morän och Per Olof Hegg, som var chef över universitetets innovationsavdelning, hitta ett sätt att samarbeta som ledde fram till satsningen på en ny inkubator – Ideon Innovation. Det blev startpunkten för en nytändning i innovationssystemet i Lund som var helt nödvändig.

Även varumärket Ideon var grovt misshandlat under lång tid. Jag räknade till minst tio olika benämningar av Ideon i vårt eget marknadsföringsmaterial; Forskningsbyn Ideon, Teknikparken Ideon och Ideon Science & Technology Park bara för att nämna några. Vi bestämde oss för att rensa upp i sörjan och renodla namnet till Ideon Science Park. Med den i mitt tycke suveräna taglinen ”Anything is Possible”. För så ska det kännas.

Åren har nu gått och Ideonmiljön har fortsatt att utvecklas med Ideon Gateway, Ideon Agora och nu senast det kommande samarbetet med övriga fastighetsägare i området under paraplyvarumärket @Ideon, vilket i ett slag gör oss till en av Europas främsta innovationsmiljöer.

Men den viktigaste utvecklingen står alltid entreprenörsföretagen för. En innovationsmiljö är aldrig bättre än summan av alla företagens framgångar. Axis, Qlik, Probi, Cellavision, TAT och Camurus, bara för att nämna några av de över 900 företagen som rullat igenom systemet under drygt 30 år. För att inte tala om Ericssonbolagen som satte mobiltelefonins vagga på Ideon.

12 000 arbetstillfällen med en regional bruttomsättning på drygt 25 miljarder kronor årligen är resultatet av gott entreprenörskap under Ideons 30-åriga historia. Nu blir det Rickard Mosell som tar över min roll här och det kommer han att göra riktigt bra! Han har rätt tänk och ett mod att prova nya saker.

Alla dagar har inte varit fantastiska under mina år på Ideon, men väldigt många ska ni veta. Nu har jag dock bestämt mig för att börja på något nytt. I mars går flyttlasset till Newcastle och jobbet som Innovationsdirektör i nordöstra England.

Det är en mina drömmar som nu går i uppfyllelse – att pröva mina vingar i ett annat land. Nu får vi se hur det går. Jag har givetvis ett antal förutfattade föreställningar om hur det kommer att bli, men det enda jag vet är att det kommer att bli väldigt annorlunda.

Min sista arbetsdag på Ideon blir nu på fredag, så det här var den sista ledaren som jag skriver. Nöjet har helt och hållet varit på min sida. Alla 500 gångerna!
Stort tack för att ni har läst dem och ”All the Best!”

18 kommentarer

18 kommentarer

 1. STORT LYCKA TILL. Tack för trevligt samarbete och spännande jeepcrosstävling, som vi vann!!.Mikael

 2. Gillade att samarbeta med dig Hans! Newcastle låter häftigt och jag är övertygad om att du kommer att göra skillnad där. Lycka till/Hans

 3. Göran Sigfridsson

  Hans!
  Fantastiskt arbete du gjort på Ideon!
  Måste kännas härligt och ha alla erfarenheter och minnen med dig. Jag längtar efter att få läsa BOKEN!
  Lycka till på ditt nya jobb. Låter mycket spännande!
  //Göran

 4. Christer Wallin

  Tack för dina insatser, har alltid varit inspirerande att möta dig. Ideon har verkligen utvecklats med dig vi rodret.
  Lycka till i nästa livsprojekt 🙂
  /Christer

  • Christer:
   För 12 år sedan var Lunds kommun en av landets med passiva när det gällde att stötta innovationsaktörerna. Nu är Lunds kommun en av de allra bästa!!
   Så stort tack för ett gott samarbete!
   Hans

 5. Patrik Söderlund

  Tack för en bra tid och kul att du vågar anta nya utmaningar. Ser fram mot fortsatt gott samarbete även däröver kring TAG och annat.

  • Patrik:
   Det är TAGet:-) Vatten har de gott om i Newcastle. Det mesta kommer dock uppifrån…
   Stort tack själv för allt ditt slit i olika skepnader här på Ideon ända från tidernas begynnelse 1983 som en av de allra första företagarna.
   Lycka till med ditt viktiga arbete i WIN.
   All the Best
   Hans

 6. Varmt lycka till i dina nya utmaningar!

 7. Tack Hans,
  för alla dessa år som jag har fått njuta av dina ledare. Lycka till med dina framtida eskapader.
  Mvh Luciano.

 8. Maybe similar reflections will come out from Old Scotland ?
  Look forward to get a link in that case.
  Thanks for all work done putting Ideon Science Park on the global map!
  Good Luck making also Scotland possible Buddy!
  /Ben

  • Bengt!
   Thank You buddy!
   But Newcastle is part of England not Scotland.
   Best regards
   Hans

 9. Fredrik Jaenecke

  Stort tack Hans, för alla trevliga och läsvärda ledare du skrivit samt för dina spännande visioner och drivkraften att få dem igenom! Ideon kommer att sakna dig men du har också visat att allt är möjligt, så det är bara att fortsätta i samma goda anda.

  Lycka till!
  /Fredrik

 10. Hej Hans,
  Lycka till med kommande utmaningar. Det var skitkul att jobba med dig, men framförallt oerhört lärorikt. Tack för ”teflonkavaj”, ”trappan” och ”slutspelsskägg”.

 11. Tack Hans för dina insatser i Lund och för Ideon. En Alvesta-son som applåderar dig till ditt nya jobb i England

 12. Lycka till Hans, det var på Ideon Innovation som Storytels riktiga resa började och det är vi tacksamma för.
  /Jon

 13. Erik von Schenck

  Stort tack för ditt engagemang att driva Ideon under åren! Väldigt viktigt för bolagen att Ideon fortsätter att satsa på sitt varumärke inom och utanför Sverige.
  Med vänlig hälsning, Erik

 14. Pernilla Ansgariusson

  Tack för alla tänkvärda ledare du skrivit. Jag kommer att sakna dom.
  Lycka till med din nya utmaning 🙂
  /Pernilla på Gothia Science Park i Skövde

 15. Anders Svensson

  hans, tack för samarbetet kring Hållbarhetshuset, det var givande, även om vi fortfarande väntar på genomförandet! Önskar dig lycka till i England, låter som en häftig utmaning!
  /Anders