Har du hittat avstängningsknappen?

Hans Möller 2014Välkomna tillbaka efter en lång ledighet!

Och då riktar jag mig nog till de allra flesta eftersom helgdagarna i jul varit optimala för arbetstagarna. Många har passat på att lägga in några extra semesterdagar och på så sätt fått nästan tre veckors obruten ledighet.

För konsultbolag har det dock varit ett svettigt avslut på året. Lever man enkom på att sälja timmar, så brukar man ha som tumregel att årets vinst jobbas in under december månad. Resultatpåverkan är betydlig när helgdagarna ligger som de gjort denna julen. Nåväl, de får trösta sig med att det jämnar ut sig över tiden.

När är man förresten ledig och när jobbar man? I den idag helt uppkopplade vardagen är det inte helt enkelt att dra den gränsen.

Enligt många undersökningar surfar arbetstagaren i privat syfte många timmar i veckan under arbetstid. Man utför bankärenden, bokar semesterresor och surfar på Hemnet, bara för att nämna några saker. Män mer än kvinnor, unga mer än äldre och högre chefer mer än underhuggare (!).

Å andra sidan är fler och fler praktiskt taget i tjänst dygnet runt. Man besvarar mail eller skriver offerter och skapar kommande veckans presentationer på helger eller sena kvällstimmar. Och ju mer internationellt som jobbet är desto större är risken att exempelvis en kund eller kollega sitter och väntar på ett mailsvar i en helt annan tidzon.

En del klarar av och har möjligheten att stänga av. Andra kan inte eller vill helt enkelt inte. Arbetsgivaren har så klart ett tungt ansvar, men till syvende och sist måste man själv fatta beslutet huruvida man vill använda avstängningsknappen på sin mobiltelefon.

Själv har jag inte hittat den ännu….