Julefrid?

Hans Möller 2014Jag undrar om det någonsin har funnits det som man kallar julefrid?

Det känns i alla fall som om det i så fall var väldigt länge sedan. Inte minst med tanke på den allt mer uppskruvade takten totalt sett i samhället. Fast i juletid blir det ibland hysteriskt.  Det handlar om ett antal veckor före julhelgen som det byggs upp en så kallad julstämning med alltifrån julklappsinköp, fixa julgran, delta på barnens julaktiviteter, stöpa ljus, baka pepparkakor, hänga ut julbelysningen och planera vad som ska lagas till julbordet.

På tal om julbord. Jag har redan hunnit tröttna på det efter sex avätna sådana redan före Lucia.

Men det handlar också om att allt man håller på med i jobbet, i skolan eller i föreningar, där allt tydligen har deadline dagarna före julafton. Alla kalendrar är kolsvarta av bokningar och inte ens om vi hade jobbat dygnet runt, känns det som om vi skulle hinna med.

Det slutar dock inte där. Julhelgen hinner inte ens ta slut innan vi far runt som skållade troll för att byta julklappar eller försöka göra ett klipp på mellandagsrean. Varför gör vi så här mot oss själva?

Men har ni tänkt på att den här situationen inte gäller alla? Det finns fler och fler som lever ensamma och inte har någon naturlig hemvist för julfirandet.

Det gäller gamla, men faktiskt också allt fler unga. Och i värsta fall har de inte ens något hem eller en säng att sova i. Det dräller av tiggare på våra gator och torg som i och för sig säkert får lite mer allmosor inför julen, men där nattkylan som biter i skinnet inte är det värsta utan saknaden av barnen och familjen i hemlandet.

Dessutom  har vi numera en stor del av befolkningen som lever i vårt land som inte firar julen överhuvudtaget på grund av andra kulturtraditioner. Eller de människor som faktiskt jobbar i t ex sjukvården. I de här fallen finns kanske paradoxalt nog en viss julefrid trots allt.

Nåväl, vi ska nog ta oss igenom även denna julhelg på något sätt. Alla sätt är bra utom de dåliga!

Oavsett hur ni firar julen eller med vem eller varför.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

4 kommentarer

4 kommentarer

 1. Men Hans då…..
  Tidigare år har du inte utan en viss stolthet berättat hur du köpt alla julklapparna på julafton. Nu är det så att julen är frivillig. Har du tänkt på det?
  En sak är väldigt bra med julen och det är samma som med juli och semesterperioden;
  – Det är två naturliga dead-lines under året för att rensa skrivbordet från alla dö-födda projekt och se till att landa de som det är värt att göra ngt av.
  Tänk vad skönt det är att åtinstonde två gånger om året se skrivbordskivan blank!
  Önskar dig en lugn och fridsam jul utan en massa måsten!
  hlsn Johan

  • Johan,
   Just därför ska man handla klapparna kl 14.30 på julafton. Ensam i affärerna och med service i överflöd. Lugnt och stilla!
   I år blir det dock inte så då ett varmare land väntar utan granbarr i strumporna och sill i kubik.
   GOD JUL!

 2. Hej Hans, tack för ditt fina julbrev.

  Är du medveten om att mitt bolag som sitter på Creative Plot på Ideon just nu driver en kampanj som handlar om att hjälpa barnhem och skolor i Lusaka? Det har varit med i Ideons nyhetsbrev, men jag vet själv att man oftast skummar igenom informationen. Jag skulle vilja rikta din uppmärksamhet mod det, och om du känner att den är i synk med din jul-anda be om hjälp att sprida den.

  vänliga hälsningar
  Per Löfberg
  Här: http://igg.me/at/end-charcoal

 3. Det går över Hasse Enough is enough ! Svarta kalendrar kan man ha ett tag men inte i längden
  Jag blir ibland lite trött när man nu som på Pers avskedsfest nämner Max 4 ESS och Medicon Village 8ggr Men inte Ideon, roten till hela klabbet
  Det kan man fundera över
  Inte minst du

  Ha en God Helg