Havre på tapeten

Hans Möller 2014Havre på tapeten – det har jag i och för sig aldrig sett. Alltså havreflingor eller strån som tapetmotiv, men det finns säkert. Och om det inte gör det så vore det på tiden.

En av Ideons serieertreprenörer, Kaj Vareman, var med och startade Ideonföretaget Probi på åttiotalet. Deras produkter är baserade på havre och har visat sig ha väldigt bra egenskaper för våra magar.

Probi var dessutom banbrytande som det första Functional Food-företaget i Sverige. Och tack vare samarbetet med Skånemejerier med Proviva-produkterna, har man lyckats väldigt bra.

Ett annat Ideonprojekt har nu fått lite oväntad hjälp från organisationen Svensk Mjölk. Det rör sig om Rickard Östes Oatly, som har blivit stämda inför Marknadsdomstolen för s k felaktig information. Frågan är om det i sluttampen kan bli så att det blir Svensk Mjölk som fälls för felaktigheter i sin information ut på marknaden?

Oavsett utfallet i den processen så har Oatly redan fått PR som representerar mångmiljonbelopp. Dessutom råkar detta infalla precis samtidigt som Oatly startat en marknadsföringskampanj med bl a ny logotyp och TV-reklam. Ibland ska man ha tur.

Fast i det här fallet skulle jag vilja påminna om ett väldigt känt faktum inom golfsporten. Ju mer man tränar, desto mer tur har man.

Själv äter jag en stor tallrik med havregrynsgröt varje morgon. Med en stor klick lingonsylt. Man är ju trots allt född i Småland.

Frågan är nu om jag ska byta ut mjölken i gröten mot Oatlys? Jo, så får det bli!

 

 

3 kommentarer

3 kommentarer

 1. Ju mer man tränar, desto mer tur har man. Är inget annat än ett klassiskt Ingmar Stenmark citat som inte kommer från golf över huvudtaget.

  • Aldrig påstått att citatet kommer från golfen. Men icke desto mindre är det extremt sant i den sporten där skillnaden mellan katastrof och framgång ibland är ytterst marginell.
   I golfvärlden säger att det finns skicklighet och otur. Inget annat.

 2. Oatly är en mycket bra produkt-Själv fick uppdraget som oberoende i början av 2000talet ,med min stora erfarenhet från livsmedelsindustrin i ledande befattningar ,att göra en opartisk utredning åt styrelsen om var man skulle investera. Skulle man bygga ut i Lunnarp där de startade eller i Landskrona där de fått ett erbjudande att ta över tomma lokaler?
  Skånemejerier som delägare ville nog helst ha verksamheten var kvar i Lunnarp vid den tiden.
  Jag förordade Landskronaalternativet av logistikskäl ,närheten till Ideon och nära demografiskt centrum av Skåne och inte minst att företagets självständighet blir större.
  Det var då ett stort beslut om vägval och viktigt för företaget då investeringarna var betydande i detta alternativ. Man trodde på en stark volymutveckling de närmaste åren och då gick det att räkna hem- Ett modigt beslut som styrelsen tog vid den tiden.