Ideon – Alla dessa människor och deras berättelser

Hans Möller 2014

Min farmor föddes i början av nittonhundratalet och levde i stort sett under hela det århundradet. Hon var tvilling och hela syskonskaran bestod av två bröder och fyra systrar. I och kring denna syskonskara arrangerades mängder med släktkalas och som liten fick man följa med på dem.

Jag lider tyvärr av lätt tinnitus och jag brukar skämtsamt påstå att det var på de kalasen jag lade grunden till besväret. Fast ska sanningen fram så beror det nog mest på att jag sjöng i ett rockband i min ungdom.

På de här släktkalasen var ljudnivån hög. Och det berodde inte på intag av starka drycker – för det serverades knappt – utan på att de flesta i farmors syskonskara var duktiga på att berätta anekdoter och allehanda skrönor, mestadels från hembygden i Småland.

Och grejen var att det inte bara var en i taget som berättade. Runt bordet pågick flera berättelser samtidigt och det var flera av syskonen som ihärdigt fyllde i och så att säga hjälpte den som drev huvudberättelsen framåt. Med resultatet att alla pratade samtidigt.

Det blev trevliga kalas. Inte minst skapades en sammanhållning och ett kitt i släkten för lång tid framöver.

På samma sätt är det viktigt att göra detta även i företag och organisationer. Att fånga upp och återberätta kul och intressanta stories. Det är därför vi jobbar med boken om Ideons alla berättelser.

Idag genomför vi ett lunchmöte på det temat. Vårt stora retorikorakel, Susanne Hedin på Retorikbyrån, lär ut hur man enkelt kan strukturera en berättelse. Och att det framförallt inte är svårt. Får se om någon av deltagarnas historier kommer att hamna i boken.

Glöm inte att gå in och stötta bokprojektet här!

Och har du en intressant berättelse, så hör gärna av dig till Misa Diestel eller maila till boken@ideon.se.

Nästa vecka kommer Christer Isell, från bokförlaget Roos & Tegnér, att gå runt och knacka dörr hos företagen på Ideon för att se om vi kan skapa ett brett engagemang för boken. Målet är att vi ska ge ut den i juni nästa år.

2 kommentarer

2 kommentarer

  1. Jeg har bestemt meg for en syedkune i beg av november i e5r, se5 det blir vel Gran canaria….har aldri gjort det ff8r;)Men Mallorca ser herlig ut!Ha ei flott uke og klem fra meg;)

  2. Angelica Persson

    Mycket trevligt och givande lunchmöte, jag gick därifrån med mycket energi 🙂