Bo Håkansson

Hans Möller 2014Igår nåddes vi av det ofattbara beskedet att näringslivsprofilen Bo Håkansson inte längre är med oss. Idag markerade vi vår saknad och sorg genom att flagga på halv stång och våra tankar går självklart till Bo Håkanssons familj och kollegor i alla hans bolag.

Själv träffade jag honom på Arlanda i onsdags. Vi pratade och skojade om mötet vi skulle ha som idag, där han skulle berätta många roliga och intressanta historier som skulle in i boken om Ideon som jag håller på att skriva. De historierna blev aldrig berättade nu och det känns väldigt tomt.

Den första riktiga kontakten med Bo fick jag tidigt en morgon 2007. Jag stod i duschen hemma, när en av mina killar kom springande och bankade på dörren. ”Det är en farbror i telefonen som ska prata med dig”. Jag försökte slingra mig och tyckte att han kunde ringa lite senare. Men han stod på sig och jag fick helt enkelt hoppa ur duschen och grabba luren både dyngsur och faktiskt lite morgonsyrlig.

”Hej, det är Bosse Håkansson. Du känner inte mig så väl, men jag ska hyra översta våningen i det nya höghuset ni ska bygga på Ideon.”

Han hade tidigt samma morgon lyssnat på Radio Malmöhus, som hade snappat upp att vi planerade att bygga en pampig signaturbyggnad på Ideon, sedermera Ideon Gateway, och kablade ut det i morgonnyheterna. Och han var mycket tydlig med att markera att han skulle hyra översta våningsplanet, oavsett kostnad. Där tänkte han sitta och njuta av utsikten samt titta ut över Ideonområdet där han hade investerat i många spännande bolag. ”Nu ska jag bara ha kul resten av mitt liv.”

Staden och regionen behöver verkligen profiler som Bo Håkansson, som vågar gå sin egen väg och inte vara som alla andra. Hans intellektuella skärpa var signifikant och hans intresse för ny, lite nördig kunskap var alltid stor. Därför kände han särskilt för att investera i bolag som var kunskapsbaserade som exempelvis Ideonföretaget Exini.

Men samtidigt var han knappast en nörd utan snarare en gamäng med en stor portion humor och värme. Han hade även en förmåga att se människan bakom fasaden.

På Arlanda pratade vi också om utvecklingen av Ideon och speciellt projektet @Ideon. Det sista han sa till mig innan vi hoppade in i flygplanet var. ”Var rädd om Ideon. Jag älskar Ideon.” Sedan var han borta.

Men minnet av Bo Håkansson kommer att leva länge och det bästa vi kan göra i denna situationen är att leva och verka i hans anda. Våga göra saker annorlunda och inte glömma bort att ha kul!

Vila i frid, Bo!

Och om jag kände Bo rätt så kommer himlen numera att vara en lite trevligare plats att vara på.

1 kommentar

En kommentar

  1. I am continuously amzead at the willingness of Western academics, business leaders, and others to accept Chinese statistics and data at face value. I just cannot think of a single example of a statistic that came out of any level of the Chinese government that has borne up under scientific scrutiny by impartial outside investigators. Having lived and worked in a compliance type role in China for over 5 years, I can personally attest that in every factory or company we ever audited, the production or inventory or sales or whatever data was fabricated. There are a variety of cultural and incentive factors that make this pretty much guaranteed. Comparisons of China against other countries (or even itself) are simply nonsensical for this reason.