TTT

Hans Möller 2014TTT – Denna trebokstavsförkortning står för ”Things Take Time”. Och det är väl det som slog mig mest, när jag igår hade gläjden att få beskåda det kanske viktigaste spadtaget i Lunds och Öresundsregionens historia.

Processen, från att idén föddes om att bygga det som idag heter ESS – i ett möte mellan forskare på DTU i Danmark och Lunds universitet för över tjugo år sedan – till byggstarten igår, har varit synnerligen lång och komplicerad.

Tusentals människor i tusentals möten över hela världen har nu äntligen gett resultat.

Själv hade jag den stora glädjen att få ge ett litet bidrag när Allan Larsson kom på besök till Ideon med den ena europeiska delegationen efter den andra, när det var viktigt att visa upp Lunds förmåga att kommersialisera forskningsresultat.

Jag deltog även i ett viktigt möte med Italiens forskningsminister i Rom. Resan dit började samma morgon, den 6 augusti 2008, som vi hade vår ”stora jordbävning” i Skåne.

Den resan glömmer jag inte i första taget, då jag lyckades ta mig tur och retur till Rom med endast en tia på fickan, eftersom jag råkat glömma min plånbok hemma.

Mer om det, och många andra anekdoter kan ni läsa om i boken @Ideon, som skrivs just nu. I samband med boken bjuder vi även in till en kul After Work på torsdag kl 16 på Ideon Gateway. Det blir också upptakten till en Crowdfunding-kampanj för bokprojektet.

Först 2025 står ESS-anläggningen helt färdig. Då har det investerats cirka 20 miljarder i en av världens vassaste forskningsanläggningar – i lilla Lund.

Inte dåligt!
Men det tar tid.