Bättre fly än illa fäkta

Hans Möller 2014Så börjar krutröken lägga sig efter söndagens val och dimmorna skimras.

Ja, så har man varit van vid att det har sett ut under många årtionden, men nu verkar det vara slut med det. Det ser illavarslande ut på många sätt. Men svenska folket har sagt sitt och i en demokrati får man de politiker och den politik man förtjänar.

Den här gången tror jag tyvärr att man kollektivt inte har tänkt hela vägen upp till översta våningen. Valet har mer än tidigare styrts av känslor än någon gång tidigare och inte så mycket av fakta. Rädslor, besvikelser och i bästa fall ljusrosa drömmar har nog varit vanligare när man gjort sitt val.

De ledande moderata individerna som faktiskt styrt landet under åtta år, verkar ha insett det otacksamma och hopplösa i situationen. De verkar nästan tävla om vem som är snabbast på att kasta in handduken och avsäga sig allt vad partipolitik innebär. Och mellan raderna indikera en stor lättnad, samt annonsera att man vill ha ett ”riktigt” jobb.

Anders Borg tog först av alla konsekvensen när han kapade hästsvansen för ett år sedan och började putsa på sin internationella image. Visar det här på stort ledarskap och ansvarstagande för landets väl och ve? Och partiets?

Nej, knappast. Men rent mänskligt och motivationsmässigt förstår jag dem. Och det är i sig inte konstigare än att när stjärncentern i fotbollslaget inte känner tränarens förtroende, tappar han väldigt fort lojaliteten och börjar leta efter en ny klubb. Eller när en VD inte längre har styrelsens förtroende. Det är nog lika bra det.

Nu står hoppet till ett politiskt oprövat kort, Stefan Löfven, som har en toksvår uppgift att lösa. Det är dags att tänka nytt på många fronter.

Blockpolitikens epok tror jag är över. Och det gäller på alla nivåer; nationellt, regionalt och i kommuner. Kanske inte så dumt i så fall?

Men Löfven får nog lära sig att fäkta ordentligt innan regeringen och statsbudgeten är på plats.

1 kommentar

En kommentar

  1. Hej Susanna! Kve4llen blev toppen. Att fira nye5r med folk i vars se4llskap e4r ett bra kncoept, vilket jag antar du gjort och hoppas att du hade en bra nye5rsnatt trots regn och rusk. Me5ste erke4nna att ve5rliga Paris att skf6nt avbrott fre5n kyla och mf6rker he4r hemma i Svedala.Det gle4der mig att du fortse4tter kika pe5 bloggen. Jag ska ff6rsf6ka fortse4tta blogga. Jag har haft ve4ldigt mycket pe5 jobbet och privat och de4rff6r inte hunnit skriva ne5gra le4ngre texter men hoppas att det blir lugnade snart.Ha det!