Uppkopplad i hängmattan

Hans Möller    Vad är sommar och semester om inte en bra stund i en hängmatta på landet med en god bok? Du kan säkert se bilden framför dig där du själv ligger och gungar behagligt  lätt fram och tillbaka i vinden. Du är lite så där lagom slarvigt klädd i en gammal urtvättad t-shirt  med en logotyp som inte ens finns kvar längre på marknaden. Ditt hår är otvättat och hänger på tre kvart och ”att göra listan” har du slängt bort. Du är fullkomligt avslappnad och även om du försöker kan du inte ens komma på lösenordet till mailsystemet på jobbet.

Men är det så här vi verkligen har det nu för tiden? Nja, jag har en känsla av att vi inte släpper uppkopplingen till den digitala världen ens när vi ligger i hängmattan under semestern. Läs- eller surfplattan eller mobilen vill man inte riktigt släppa taget om, vilket innebär att inte bara e-boken hänger med i hängmattan, utan även en jämn ström av störande inslag som inkommande mail, som typ det här du läser nu, eller Skype-samtal, en titt på Blocket eller i Hemnet för att inte tala om alla dessa påminnelse från ditt kalendersystem om att Lisa på jobbet fyller år om tre dagar och du har ju lovat att fixa en blombukett via nätet. Information av alla dess slag fullkomligen sköljer över oss. Är det verkligen sommar och semester? Är det så vi vill ha det? Förmodligen är svaret ja, eftersom vi själva gör valet. Men är det bra? Jag måste erkänna att jag börjar bli tveksam.

Så egentligen hoppas jag att du inte läser den här ledaren, utan ligger och gungar i en hängmatta med en bok som du inte kan sluta läsa. Möjligtvis en e-bok, men då ska banne mig wifi-funktionen vara avslagen. Deal?