Lyrik i sommarvärmen

Hans MöllerDen här veckan tänkte jag få bjuda er på lite lyrik som jag fick mig tillsänd av Lennart Prytz från en hängmatta någonstans i sommarsverige som en reflektion över min ledare förra veckan. Den är skriven av Dan Andersson och lyder:

”Gå knyt dig i skuggan, gosse,

och sov under svala trän

och hölj ditt arma huvud

till skydd mot flygande fän.

Och skälls du för latmask så ge gott igen:

Ni strävar er framåt mot döden

med bekymmer varenda dag,

jag ligger i lundens svalka

och bara väntar jag.”

Det är lite kul att lyrik ser ut att få en renässans lite här och var. Inte sällan är det när populära band tonsätter och ger ut verken. Vem minns inte när Hootenanny Singers med ABBA-Björn gav ut ”Tiggarn från Luossa”? Också den skriven av Dan Andersson. Eller Mando Diaos superdänga – ”Strövtåg i hembygden”, av Gustaf Fröding.

Leta upp lite lyrik, gammal som ny, så blir hängmattan i dungen eller brassestolen på stranden ännu skönare.

Hans Möller