Krutröken har lagt sig

Hans MöllerHemma igen efter en intensiv vecka i Almedalen med många intryck och en del krutrök.

Om vi börjar med det som ligger Ideon varmast om hjärtat, d v s innovationer och kommersialisering av forskning, kan man bara konstatera att vi ligger helt rätt i tiden. Alla partiledartalen innehöll ordet innovation och sökte man på ordet innovation på Almedalens seminariesajt fick man upp hela 6 sidor med förslag på aktiviteter under veckan.

Lägger man också till innovationsupphandlingar, eller åtminstone innovationsvänliga upphandlingar, fick man upp några sidor till. Jag var själv på ett antal seminarier och paneldebatter om just det senare och kan konstatera att det är så man ska upphandla inom offentlig sektor.

Det råder inget som helst tvivel längre, från högsta politiska ledningen ner till tjänstemännen, fast med ett tråkigt undantag – inköparna själva. Där frodas inte kreativiteten och lusten att tänka nytt och nu får ni allt hålla i er! En inköpschef på en större kommun i norr uttryckte sig så här: ”Om jag går till mina inköpare och nämner ordet innovationsupphandling så blir jag utfryst”.  Tur att man inte är skattebetalare i den kommunen. Och den inköpschefen borde nog fundera på att byta tjänst.

En annan lite beklämmande sida, som för mig var nytt på Almedalsveckan, var sättet att generalisera och peka ut grupper i samhället som sina fiender. Och då tänker jag inte bara på Sverigedemokraterna, som pekar ut invandrare som det stora universalproblemet. Utan nu även Västerpartiet som menar att riskkapitalister utgör ett stort hot mot samhällsutvecklingen och bör beskattas eller regleras bort från landet.

Men det stora genomslaget fick Åsa Romson, Miljöpartiet, som i sitt tal pekade ut heterosexuella vita män som äter kött som de stora samhällsförstörarna. Visst finns det invandrare som beter sig illa, såväl som riskkapitalister och vita heterosexuella män (och för övrigt alla människor på jorden). Men att generalisera så grovt som man gjorde i Almedalen i år påminner mer om retoriken på 30-talet och borde förpassas till Sverkers soptunna fortare än kvickt.s

Nu har krutröken lagt sig över Almedalen och det idylliska Visby och semesterfirare går in i en månad med nyhetstorka, fast med ett och annat politiskt utspel får man förmoda. Jag kommer dock att fortsätta med detta nyhetsbrev hela sommaren.

Så har du inget annat att göra i hängmattan så hoppas jag att du fortsätter att läsa detta nyhetsbrev som nu har över 4000 läsare.

5 kommentarer

5 kommentarer

  1. Krutröken har visst inte lagt sig hos dig, Hans. För du generaliserar grövre än någon av dem du beskyller för att göra det. Alla vet att Vänsterpartiet ifrågasätter vinstdriven skola och vård. Men Vänsterpartiet anser inte att ”riskkapitalister utgör ett stort hot mot samhällsutvecklingen och bör beskattas eller regleras bort från landet” (din formulering). Tvärtom välkomnar Vänsterpartiet riskkapital överallt utom just i skola och vård.

    Har Ideon blivit en politisk kampanjorganisation?

    • Mats Olsson – Ideon är så klart ingen politisk kampanjorganisation. För vilket parti skulle det vara? Jag ger dig dock rätt i att jag borde lagt till att vänsterpartiet vill ha bort riskkapitalföretagen inom välfärden. Miss av mig. Men jag tycker fortfarande att Vänsterpartiet klumpar ihop alla dessa bolag oavsett om de sköter sig eller inte. Det är illa nog. Problemet med den retoriken är att det spiller över till andra branscher och inte minst ur ett internationellt perspektiv ser inte Sverige ut att vara ett land dit internationella riskkapitalbolag vill söka sig. Vi som land konkurrerar stenhårt med andra länder om att få riskkapitalbolag att etablera sig här och då gäller det att vi är tydliga med de långsiktiga förutsättningarna.

  2. Intressant, det förefaller som de offentliga inköparna behöver kompetensutveckling. Måste säga att jag blev lika beklämd som du över Åsa Romsons tal, trots att jag både är kvinna och miljöengagerad.

  3. Hans Möller

    Helt rätt Mårten. Utmaningen för små och medelstora innovativa företag är flera. Ofta är man för små för att över huvud taget få lämna in ett bud. Om man väl är inne och lämnar anbud, är förfrågningsunderlagen ofta otroligt komplicerade och kräver vana att fylla i och det har man ju inte. Sedan efterfrågas många gånger stora volymer av standardiserade produkter där småföretag inte har den skalfördel som stora företag har.

  4. Med tanke på hur stor den offentliga marknaden är så blir innovationsupphandling av intresse. Utöver att upphandla produkter och tjänster med innovativt innehåll borde man dock vara mer innovativa i själva upphandlingshanteringen. Det skulle kunna leda till betydligt fler affärsmöjligheter för små och medelstora företag.