Det 20:e Ideonstipendiet

Hans MöllerI dag delas det 20:e Ideonstipendiet ut och vi gör det i samband med Ideonfondens bolagsstämma och aktieägarmöte i kväll uppe på Ideon Gateway. Bakom stipendiet står stiftelsen Ideonsocieteten som bildades 1993 och som består av ett antal individer som var viktiga för Ideons tillblivelse för drygt 30 år sedan.

Under årens lopp har stipendiet gått till en rad innovatörer och entreprenörer som gjort ett ordentligt avtryck i Ideons historia. Den första som erhöll stipendiet var Sune Montan, Spectrafoss.

Andra personer som fått stipendiet är Jonas Birgersson (Framtidsfabriken), Kaj Vareman (Probi), Stina Gestrelius (Biora), Cristina Glad (Bioinvent), Christer Fåhreus (C-Technology), Mikael Karlsson och Martin Green (Axis) och Fredrik Lindberg (Bonesupport), bara för att nämna några.

I år delas stipendiet på 50 000 kronor ut till Fredrik Tiberg, som är VD och koncernchef för Camurus AB, samt professor i fysikalisk kemi vid Lunds universitet. Sparbanken Skåne och Wihlborgs fastigheter står för pengarna.

Camurus är en forskningsavknoppning från Lunds universitet centrerat kring Fluid Crystal, vilket är en patenterad teknik där läkemedel kapslas in i nanokorn av lipider som omvandlas till gel inne i kroppen. Detta gör man för att fördröja frisättningen av läkemedel i kroppen, från dagar upp till månader.

Företaget med Fredrik Tiberg i ledningen har haft en lång resa, men verkligen fått skörda frukterna av allt slit de senaste åren. Man har också haft en tålmodig finansiär i familjen Sandberg som gjort resan möjlig.

Vi gratulerar Fredrik Tiberg och önskar honom och företaget all framgång framöver!

2 kommentarer

2 kommentarer

  1. Cecilia Wetzel

    Jag hörde Fredrik Tiberg idag på Ideonfondens stämma. Så fantastisk spännande företag/teknik! Och som jag förstår det, så kommer det att gå fort nu – man har liksom fått kläm på tekniken…
    Detta kommer att revolutionera en hel del på diverse olika håll i samhället. Undrar t ex vad läkemedelsbolagen egentligen tycker? För visst måste det vara lönsammare med piller än med depotprodukter?

    • Hans Möller

      Helt rätt Cecilia. Jag tycker att det finns en otroligt stor förbättringspotential inom läkemedelsutveckling till smartare och mer kostnadseffektiva sätt.